1 noiembrie 2015

EROII PARAȘUTAȚI DE AVIAȚIA SUA AU FOST COMEMORAȚI LA JILAVA


Luptătorii anticomuniști parașutați de aviația militară a SUA între 1951 şi 1953 au fost comemorați printr-un pelerinaj memorial desfășurat sâmbătă 31 oct 2015, la Fortul 13 Jilava, cumplita închisoare politică din timpul dictaturii comuniste. Organizat în fiecare an de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, acest pelerinaj a ajuns anul acesta la cea de a șasea ediție.

A participat un număr mare de persoane, în special tineri, interesați de a afla mai multe despre lupta de rezistență anticomunistă şi de a cinsti memoria celor ce au luptat şi s-au sacrificat pentru libertatea şi demnitatea poporului român.


Ca de obicei, în prima parte a manifestărilor a fost făcută o vizită a fostului penitenciar, în realitate un imens ansamblu subteran, folosit până la începutul secolului XX ca fort în cadrul rețelelor de apărare ale capitalei Regatului Român, cuprinzând spații reci, umede şi lipsite de aerisire corespunzătoare. Nu degeaba Jilava a fost supranumită “mormântul elitelor românești”.



Vizitarea Fortului 13 Jilava a beneficiat de ghidajul realizat de doi foşti deţinuţi politici: Jaques Iamandi, în vârstă de 87 ani, fost combatant în războiul din Indochina şi prizonier al lagărelor sovietice, şi respectiv Gheorghe Nichifor, militant în gruparea de rezistenţă Garda Naţională, alcătuită din elevi bucureşteni (1948-49). Ambii au cunoscut teroarea şi regimul de exterminare din închisoarea Jilava.








După vizitarea Fortului 13 Jilava, a urmat o ceremonie religioasă de pomenire a sufletelor celor 13 luptători din lotul parașutiștilor şi al susținătorilor lor locali, executați la 31 octombrie 1953. Comemorarea s-a desfăşurat în spatele Fortului 13, pe o colină ce străjueşte zidul execuțiilor condamnaților la moarte, unde în 2011 a fost amplasată o cruce. 



După săvârșirea slujbei religioase de către un tânăr preot ortodox, a vorbit Florin Dobrescu, care a evocat sacrificiul acestor eroi care au înțeles să renunțe la siguranța şi confortul conferite de occidentul liber, pentru a se reîntoarce în România ocupată de sovietici, în scopul subminării puterii comuniste şi încurajării rezistenței naționale. 


El a reamintit că este primul an în care comemorarea se desfășoară în lipsa doamnei Ileana Samoilă, distinsa soră e eroului Ion Samoilă , unul din cei executați în urmă cu 62 de ani şi a deplâns faptul că, prin măsuri legislative precum Legea 217 recent aplicată, autoritățile din România lovesc în memoria acestor martiri.



Dl Vasile Iamandi a reamintit celor prezenți că acești eroi au luptat şi s-au sacrificat pentru neamul românesc şi credința strămoșească şi, pornind de la exemplul lor, a cerut celor prezenți să nu renunțe la afirmarea valorilor şi principiilor pentru care eroii anticomuniști s-au jertfit.


Prezentă, împreună cu ceilalţi membri ai familiei Samoilă, doamna Ileana Budimir, fiica regretatei doamne Ileana Samoilă, a evocat cu emoţie suferinţele cunoscute de mama sa, dar şi de dumneaei încă din primii ani de viaţă, exprimându-şi mândria că se trage dintr-o familie care a dat atâţia eroi.



La manifestare au participat mai mulți reprezentanți ai conducerii Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, între care președintele Coriolan Baciu, Ioana Dobrescu, Sorin Olariu, Marcel Grijincu, doamna Zoia Rădulescu, președinte al Fundației Luptătorilor în Rezistenţa Armată Anticomunistă şi fiica șefului rezistenţei dobrogene – Gogu Puiu și alţii.






Dorim să mulțumim domnului Gabi Motoc şi tuturor celorlalți colegi pentru sprijinul deosebit acordat în organizarea evenimentului, precum și dlui Florian Cristache pentru asigurarea serviciilor foto-video. Mulțumim în mod special conducerii Penitenciarului Jilava şi personalului acestei instituții, pentru solicitudinea şi amabilitatea cu care ne-au dat posibilitatea să omagiem încă o dată eroii luptei anticomuniste.


Un articol scris de: Florin Dobrescu


Biroul de presă al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu

 
Sursa:
http://ogoranu.ro/2015/11/01/eroii-parasutati-de-aviatia-sua-au-fost-comemorati-la-jilava/